3 trucuri care te vor ajuta să citești mai mult


Privești teancul de cărți pe care le ții de câteva săptămâni pe noptieră, în speranța că așa o să te motivezi să citești seara, înainte de culcare. Îți dai seama, însă, că după unele zile lungi de muncă, cu greu îți găsești starea pentru lectură și alegi, mai degrabă, să te uiți la un serial. Deși Netflix se numără printre preferințele tale, parcă începi să te simți din ce în ce mai vinovat că ți-ai abandonat, în ultima vreme, una dintre cele mai mari pasiuni, cititul, și ai cochetat în fiecare seară cu un episod, două, trei din serialul pe care ai pus ochii, la propriu și la figurat. Apoi, mai sunt și zilele în care îți verifici lista cu cărțile pe care ți-ai propus să le citești într-un anumit interval și constați că nici măcar nu ai ajuns la jumătatea targetului. Iată doar două posibile scenarii în care, cu siguranță, toți ajungem să jucăm la un moment dat. La final, ne dorim să facem o schimbare în viața noastră de zi cu zi, astfel încât să reușim să citim mai mult într-o săptămână, o lună, un an. 

Dacă și ție îți sunt cunoscute scenariile de mai sus, înseamnă că ești în căutarea unor idei care să te inspire sau care să te ajute să gestionezi mai bine relația pe care o ai cu lectura. De aceea, venim în sprijinul tău cu 3 tips & tricks pe care, dacă le aplici, nu îți promitem că vei ajunge să citești o carte pe zi, dar în mod sigur cititul se va integra simplu și firesc în viața ta, ca un obicei - ca trezitul de dimineață, să zicem. 


Creează-ți o rutină de lectură

Pentru a reuși să citești mai des și mai mult, este necesar să îți creezi o rutină de lectură, pe care să o stabilești în funcție de programul tău, dar și în funcție de starea ta dintr-o anumită parte a zilei. Așa cum am exemplificat în scenariul de mai sus, chiar dacă seara ai avea, în mod normal, timp să citești, nu faci asta din cauza oboselii sau din alte motive, mai mult sau mai puțin obiective. Astfel, poate ar fi mai indicat să citești dimineața, când te simți suficient de odihnit, sau în pauza de prânz de la muncă. Pe de altă parte, unele persoane funcționează mai bine seara și sunt mai productive. Dacă și tu faci parte din această categorie, include lectura în rutina ta de la finalul zilei: după ce iei cina, de pildă.

Stabilește un anumit timp pe care îl dedici lecturii. Dacă ești matinal și obișnuiești să te trezești cu mult înainte înainte de a pleca de acasă, poți citi mai mult. În schimb, dacă decizi să citești în pauza de prânz, alocă în fiecare zi un anumit timp - nici măcar nu trebuie să fie vorba de o oră, căci uneori și 15 minute pot face diferența, la finalul unei luni. De asemenea, ține cont că în weekend, rutina de lectură poate fi mult mai generoasă, de aceea îți sugerăm să alegi o anumită parte din zi în care știi că poți citi. Fă un obicei din lectura de sâmbătă și duminică la prânz, înainte de a pregăti masa, de pildă. Respectă acest obicei, pentru că scuzele repetate, de tipul „poate ar fi mai bine să o las pe mai târziu”, nu te vor face decât să eșuezi în relația ta, pe care doar ți-o dorești stabilă, cu lectura.


Folosește timpul în mod înțelept

Uneori, când spunem că nu avem timp pentru citit, realitatea este că, de fapt, nu valorificăm suficient de bine timpul pe care îl avem. Așa cum am mai spus, și 5 minute pot face diferența. Așadar, gândește-te în câte momente ai putea citi în decursul unei zile: cât aștepți să fie gata cafeaua, cât aștepți să se coacă mâncarea, cât aștepți să vină mijloacele de transport în comun. În plus, dacă ar fi să stai să monitorizezi minutele sau chiar orele pe care le petreci, fără un motiv concret, în online, ai fi foarte surprins să descoperi cât de multe pagini ai fi putut citi în acel interval. Ideea nu este să te debarasezi total de smartphone-ul tău sau de alte decive-uri, ci să reduci timpul în care nu faci nimic productiv și, ulterior, să i-l dedici unei cărți bune, pe care îți dorești să o citești de mult. După doar câteva zile, îți vei da seama că, în sfârșit, ai reușit să citești romanul de care credeai că nu o să ai timp în viitorul apropiat. 

Ia întotdeauna o carte cu tine

În „Misterul regelui”, Stephen King a scris, la un moment dat, că obișnuiește să ia întotdeauna o carte cu el, oriunde se duce, pentru că nu se știe niciodată când se poate ivi o portiță pentru lectură. Aduce exemplul cozilor la care stăm, inevitabil, în multe situații din viața noastră: coada de la supermarket, coada de la biletele de tren, coada de la un ghișeu. Sigur ți se întâmplă și ție să stai la cozi ce par nesfârșite, așteptând să-ți vină rândul. 

Dar cum fi dacă ai transforma timpul de așteptare în timp pentru lectură? Ai avea toate șansele să te îmbogățești sufletește, să călătorești în universul ficțiunii, în loc să te uiți încontinuu pe ceas sau să deschizi datele mobile, scrollând fără scop pe rețelele de socializare. În plus, având întotdeauna o carte cu tine, nu te vei mai plictisi în sălile de așteptare, în mijloacele de transport în comun sau în timp ce aștepți acel prieten care pare să întârzie și de data aceasta.


Respectând cele 3 trucuri de mai sus, nu doar că vei citi mai mult, ci vei avea o relație mult mai stabilă cu lectura, pe termen îndelungat.