Cum înveți limba germană - 5 trucuri ca să o stăpânești mai repede și mai ușor

Despre limba germană se știe că nu este tocmai ușoară, dar este cea mai vorbită limbă din Uniunea Europeană și vei avea o mulțime de avantaje dacă o înveți. Cei mai mulți oameni care încep să studieze această limbă întâmpină diverse dificultăți, fie din cauza caracterului prea puțin intuitiv al ordinii cuvintelor în propoziție, fie din cauza faptului că genurile substantivelor în germană nu sunt echivalente cu genurile substantivelor în română. Unii dintre ei preferă să abandoneze studiul, în loc să se concentreze, pur și simplu, pe aspectele facile ale limbii germane: pronunția este mai ușoară decât cea a cuvintelor englezești, chiar dacă pare dură, iar regulile clare o fac, totuși, previzibilă.


Adevărul este că limba germană se învață la fel ca orice altă limbă: prin exercițiu asiduu și consecvență. Există, totuși, câteva trucuri care te pot ajuta să o stăpânești mai repede și mai ușor. Iată care sunt acestea:


Transformă-ți locuința într-o „casă nemțească”

Stai liniștit, nu e nevoie să înlocuiești toate electrocasnicele cu unele de la branduri germane celebre. E suficient să lipești pe ele, și pe celelalte obiecte din fiecare cameră, etichete cu denumirea și genul lor în limba germană. În felul acesta vei crea corelații spațiale ce te vor ajuta să-ți amintești mult mai ușor cuvintele noi.


Folosește zilnic cuvinte germane uzuale

Chiar dacă abia ai început să înveți limba germană, e bine să folosești deja cât mai multe cuvinte în activitățile zilnice.


Mergi la cumpărături? Scrie lista de cumpărături în germană. Gătești? Urmează rețete germane și, pe lângă avantajul învățării denumirilor de ingrediente, te vei familiariza și cu gastronomia germană.


Obișnuiește-te să folosești verbe modale

În limba germană, forma verbelor se schimbă în funcție de caz, timp, persoană și număr, iar învățarea tuturor formelor acestora poate fi extrem de dificilă. Există, însă, și o altă posibilitate de a exprima ceea ce dorești, învățând doar conjugările verbelor modale (Können = a putea, Dürfen = a avea voie, Sollen = a trebui, Lassen = a lăsa, Wollen = a vrea, Mögen = a dori, a-i plăcea, Müssen = a trebui obligatoriu).


În propoziții, aceste verbe se folosesc în formele conjugate și însoțesc un verb exprimat la infinitiv. În felul acesta îți poți exprima intențiile într-o manieră clară, fără să fii nevoit să înveți toate conjugările verbelor, ci doar pe cele ale verbelor modale.


Ascultă vorbitori nativi de limbă germană

La început, limba germană poate părea intimidantă. Trebuie să-ți acorzi suficient timp ca să te familiarizezi cu sunetele, cu intonația și ritmul vorbirii, ascultând cât mai mult vorbitorii nativi. Nu contează dacă preferi CD-urile audio ce însoțesc cursurile de „Germana fără profesor” din colecțiile Niculescu, niște audiobook-uri sau filmele nemțești, important este să asculți cu atenție cât mai multe fraze în germană și să încerci să le repeți.

Studiază filmele germane

Dacă vrei să înveți limba germană uitându-te la filme, trebuie să știi care este modul corect de a face acest lucru. În niciun caz nu îți vei îmbunătăți cunoștințele dacă urmărești pasiv filmul de la cap la coadă.


Ideal ar fi să studiezi un singur film mai mult timp, poate chiar câteva săptămâni. Trebuie să te implici activ repetând replicile personajelor, revăzând scene și notând expresii și cuvinte noi. Serviciile de streaming online sunt foarte utile când studiezi o limbă străină, pentru că îți oferă atât subtitrări în limba nativă, cât și în limba pe care vrei s-o înveți.


Urmărește prima dată filmul cu subtitrări în română, ca să înțelegi acțiunea și motivația personajelor. Data viitoare, când te uiți la film, alege subtitrările în germană, notează cuvintele și frazele necunoscute și folosește un dicționar de limba germană ca să-ți dezvolți vocabularul.


Trucurile de mai sus îți vor fi de mare ajutor când înveți limba germană, dar ca să ai rezultate bune, repede, trebuie să te dedici zilnic studiului. Profită de orice ocazie pentru a purta o conversație cu un vorbitor nativ de limbă germană, obișnuiește-te să-ți formezi gândurile în germană, citește cărți de germană pentru copii, familiarizează-te cu diverse aspecte ale culturii germane și vei reuși să comunici eficient în această limbă într-un timp relativ scurt.