Cele mai frumoase povești pentru copii - 5 cărți clasice care le dezvoltă imaginația

Te străduiești să-i oferi copilului tău, prin educație, toate abilitățile de care va avea nevoie pentru a reuși în viață. Îl înveți să fie independent și în același timp prietenos, să fie tolerant și în același timp să distingă binele de rău, să aibă inițiativă și în același timp să se conformeze regulilor sociale. De aceea, pentru a echilibra nevoia de gândire logică, este crucial să-l ajuți să-și dezvolte creativitatea și imaginația. Cum?


Îți spunem noi: citindu-i sau sugerându-i să citească singur cele mai frumoase povești pentru copii.

Ți-am pregătit o listă cu cinci cărți pentru copii din literatura universală, cărți celebre care au inspirat numeroase generații și care continuă să deschidă larg porțile imaginației, arătând celor mici și celor mari deopotrivă puterea fanteziei.


Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupéry

Una dintre cele mai iubite povești pentru copii, „Micul Prinț” este o carte fermecătoare care vorbește despre legătura dintre oameni, despre prietenie, pierdere și iubire. Tradusă în 300 de limbi și dialecte, a fost votată în Franța cea mai bună carte a secolului XX.


Subiectul este simplu - un pilot de avion întâlnește în deșert un prinț mititel care a căzut de pe un asteroid - dar conține o mulțime de elemente fantastice care stimulează imaginația copiilor și chiar a adulților.


Povești de Frații Grimm

Poveștile culese din folclor de frații Jacob și Wilhelm Grimm încântă imaginația oamenilor de peste două secole, iar multe dintre acestea au fost ecranizate și dramatizate. Astăzi cu greu mai poți găsi pe cineva care să nu fi auzit măcar de Albă ca Zăpada, Cenușăreasa, Scufița Roșie sau Hansel și Gretel.


Încărcată de simboluri și lecții de viață, ediția bilingvă română-engleză a cărții „Povești de Frații Grimm”, se adresează copiilor cu vârsta mai mare de 10 ani, care pot înțelege mai ușor numeroasele semnificații ale basmelor.


Ocolul pământului în 80 de zile, de Jules Verne

Ce poate antrena mai bine imaginația copiilor decât un roman clasic de aventuri în care apar tot felul de denumiri străine cu aer exotic, un detectiv de la Scotland Yard și o mulțime de situații extreme?


Povestea gentlemanului Phileas Fogg care pariază pe o sumă uriașă, cât jumătate din întreaga sa avere, că va face ocolului pământului în numai 80 de zile este una dintre cele mai apreciate opere ale scriitorului francez Jules Verne. Pentru copiii cu vârsta mai mare de 9 ani îți recomandăm ediția bilingvă engleză-română a cărții „Ocolul Pământului în 80 de zile” de Jules Verne, repovestită de Rob Alcraft.


Don Quijote de la Mancha, de Miguel de Cervantes

Capodoperă a literaturii spaniole și universale, „Don Quijote de la Mancha” este povestea unui nobil scăpătat care pornește în aventura vieții lui, însoțit de credinciosul scutier Sancho Panza. Până aici, nimic nu-i ieșit din comun, dar când aflăm că aventura bravului hidalgo nu sălășluiește decât în imaginația lui, înfierbântată de lectura a numeroase povești cavalerești, parcă o privim cu alți ochi.


Poate că cea mai importantă lecție pe care o poate învăța un copil care citește povestea lui Don Quijote (preferabil în varianta adaptată pentru cei mici) este aceea că imaginația te poate ajuta să creezi lumi de proporții extraordinare, fascinante și mult, mult mai interesante decât, uneori, plictisitoarea realitate. Pentru copiii cu vârsta mai mare de 10 ani îți recomandăm ediția bilingvă engleză-română a cărții „Don Quijote de la Mancha”, de Miguel De Cervantes, repovestită de Sally Prue.


Matilda, de Roald Dahl

Cea de-a cincea poveste frumoasă pentru copii din lista noastră este povestea Matildei, o fetiță foarte inteligentă, cu o imaginație bogată, care adoră să citească și care descoperă, într-o zi, că are puteri speciale. Dar nu totul este roz în lumea Matildei, ea trebuind să facă față unor părinți mediocri și unei directoare de-a dreptul diabolice.


Pentru că încearcă să-și facă singură dreptate folosindu-și puterile speciale în moduri dintre cele mai creative, Matilda a devenit una dintre cele mai iubite eroine ale copiilor de pretutindeni.


Universul celor mai frumoase povești pentru copii, povești ce dezvoltă imaginația și creativitatea, este, bineînțeles, mult mai mare decât cel pe care ți l-am prezentat în scurta noastră listă. Dar pentru că toate lucrurile bune au început, apoi o continuare și, sperăm noi, niciodată un sfârșit, deocamdată e suficient să faci primul pas și să alegi pentru copilul tău una dintre cărțile recomandate mai sus, cu mențiunea că edițiile bilingve sunt ideale pentru a-i face cunoștință într-un mod plăcut cu limba engleză.