4 activități de dezvoltare personală pe care le poți include în viața ta

Dacă privim la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în social media, dar și în afara mediului online, observăm că subiectul dezvoltării personale a câștigat notorietate. Se scriu o mulțime de articole despre dezvoltarea personală sau, așa cum i se mai spune, self-help. Se organizează din ce în ce mai multe evenimente pe această temă sau pe unele adiacente ei. Se vorbește despre cât este de important să avem o relație armonioasă și funcțională în primul rând cu noi înșine, despre felul în care gândurile și obiceiurile ne influențează succesul, despre ce putem face pentru a fi (mai) fericiți, dar și despre „secretele” legăturilor sănătoase pe care le putem avea cu cei din jurul nostru. 

Dezvoltarea personală nu este doar un subiect care a devenit de interes general sau un trend al secolului al XXI-lea. Dezvoltarea personală ar trebui să facă parte, simplu și firesc, din viața fiecăruia dintre noi. Dezvoltarea personală înseamnă, dincolo de cărțile citite și de workshopurile la care participăm, un act de conștientizare a ceea ce suntem și a ceea ce ne dorim să fim. Dezvoltarea personală înseamnă acțiuni concrete care să ne ajute să pășim în direcția la care aspirăm. Dezvoltarea personală este o călătorie care se desfășoară pe tot parcursul existenței noastre, după cum spune și o vorbă atât de cunoscută: „Omul, cât trăiește, învață”. 

Există, însă, unele activități pe care le-am putea privi ca pe o formă de ajutor în această lungă, provocatoare, dar atât de frumoasă călătorie. Atenție, însă: ele nu promit că vom fi fericiți într-o zi și nici că vom deveni milionari într-o noapte. În schimb, ne oferă ceva mult mai valoros și de durată: un alt unghi din care putem privi lucrurile. De multe ori, lucrurile importante încep cu o schimbare de perspectivă. Dacă ești aici, înseamnă că și tu ești în căutarea unor astfel de activități care să contribuie la evoluția personală. Iată, așadar, care sunt acestea:


Lectura

Suntem convinși că ai aflat încă din copilărie despre cât de important e să citești, despre felul în care lectura te ajută să-ți îmbogățești vocabularul, să-ți dezvolți gândirea, dar și creativitatea. Toate aceste beneficii esențiale ale lecturii rămân valabile pe tot parcursul vieții, nu doar în prima etapă a ei. Fiecare carte pe care alegi să o citești aduce cu sine o lecție, o poveste sau un nou mod de a privi lucrurile. Poți considera chiar și ficțiunea o formă de lectură care contribuie la dezvoltarea personală, dacă te gândești că îți activează latura creativă și imaginația. 

În cărțile de dezvoltare personală, însă, vei descoperi lucruri concrete despre temele care te interesează: fericirea, succesul, relațiile funcționale, acceptarea și iubirea sinelui, obiceiurile sănătoase. Este important să afli care este tipul de abordare care îți place cel mai mult și care sunt lecturile potrivite nevoilor tale emoționale. De exemplu, în timp ce unii cititori preferă cărțile de tipul „X secrete prin care vei deveni fericit”, alții sunt adepții unor lecturi orientate, mai degrabă, spre zona psihologică. Descoperă care este tipul de lectură care ți se potrivește cel mai bine, alege cărțile scrise de autori cu experiență în domeniu și suntem convinși că vei afla o serie de idei ce-ți vor prinde bine.


Scrisul de mână

Scrii extrem de mult într-o singură zi. Cel mai probabil faci ochii mari acum și nu-ți vine să crezi. Adevărul este că toți scriem mult în zilele noastre, în această eră digitală, în care transmitem sms-uri și mesaje pe chat aproape tot timpul. La acestea se adaugă, firește, și e-mailurile trimise în interes de serviciu. 

Cum ar fi dacă ți-am spune să iei un stilou în mână, o foaie de hârtie sau chiar agenda preferată și și să începi să scrii? „Ce să scriu?”, vei spune. Orice - orice simți, orice îți trece prin minte. Nici măcar nu este nevoie să stai să te gândești foarte mult. Hei, doar nu e vorba despre o operă de artă și nici despre un eseu pe care trebuie să-l valideze cineva. E vorba, însă, despre o întâlnire intimă: a ta, cu tine. Cu atât mai personală, dacă nici nu îți mai amintești de când nu ai mai scris de mână cu stiloul. 

Scrisul de mână are numeroase beneficii, printre care activarea creativității, prevenirea stărilor de tristețe, îmbunătățirea capacității de concentrare. Mai mult decât atât, când scrii pe foaie, îți dai întâlnire cu gândurile, cu emoțiile tale - atât cu cele pozitive, cât și cu cele copleșitoare. Astfel, ai șansa să te autoanalizezi, să te eliberezi de gândurile supărătoare și, de ce nu, să începi să-ți dai un „refresh emoțional”, pas cu pas.


Participarea la evenimente (workshopuri/conferințe)

O altă activitate prin care poți descoperi lucruri utile dezvoltării tale personale este participarea la workshopuri și conferințe ce abordează teme din domeniu: de la găsirea fericirii, până la construirea unei relații amoroase sănătoase. De asemenea, ține cont că există o mulțime de evenimente cu un nivel de generalitate mai mare: de pildă, unele workshopuri au chiar denumirea de „ateliere de dezvoltare personală”, în cadrul cărora ai șansa să te înțelegi mai bine, să descoperi lucruri esențiale despre felul în care funcționează oamenii și, totodată, de a întâlni persoane cu aceleași nevoi ca tine.

Ieșirea din zona de confort

Îți amintești când ai încercat ultima dată un lucru nou pentru prima dată? Dacă ai nevoie de ceva timp să răspunzi la această întrebare și, oricât de mult ai scotoci printre gânduri, tot nu reușești să o faci, înseamnă că nu ai mai ieșit din zona de confort. Orice început este, într-o formă sau alta, greu, pentru că presupune o provocare pe care ți-o dai tu ție.

Cu siguranță există un hobby pe care ți-ai dorit întotdeauna să-l încerci, însă ai găsit tot felul de motive pentru care ai amânat, la nesfârșit, momentul: fie lipsa timpului, fie lipsa de curaj, fie descurajările. Ți-ai dorit dintotdeauna să dansezi de plăcere, dar ți-ai tot spus că ai două picioare stângi? Nu crezi că este timpul să ai mai multă încredere în tine și să dai frâu liber dorinței tale? Poate că, într-adevăr, vei descoperi că ai două picioare stângi - dar chiar și oamenii cu două picioare stângi merită bucuria momentelor de dans. Și dacă descoperi că, de fapt, imaginea celor două picioare stângi era doar în mintea ta, pentru că tu, în realitate, chiar te miști bine? 

Dă-ți șansa să sari cu parașuta - mica dorință pe care ai avut-o întotdeauna, dar pe care ai tot amânat-o. Dă-ți șansa să fugi în ploaie. Dă-ți șansa să începi să înveți o limbă străină care îți place, chiar dacă este extrem de dificilă. Ieși din zona de confort. Dă-ți șansa să te dezvolți astfel.


Indiferent de activitatea sau de activitățile pe care alegi să le incluzi în viața ta, amintește-ți întotdeauna că dezvoltarea personală este o călătorie ce se desfășoară pe tot parcursul existenței. Fii prezent în această călătorie!