5 cărți educative pentru copii - Ghid de lectură pe grupe de vârstă

La drept vorbind, pentru copii, toate cărțile pot fi considerate cărți educative. Lectura stă la baza dezvoltării cognitive și emoționale a celor mici, ajutându-i să-și descopere abilitățile și interesele, îmbunătățindu-le vocabularul și dezlănțuindu-le creativitatea. Dar fiecare vârstă are caracteristicile ei și o carte pentru copiii din școala generală, oricât de multe informații interesante ar conține, probabil că nu va capta interesul copiilor mai mici.


Procesul de învățare care începe din primii ani de viață, la grădiniță, continuând cu școala primară și gimnaziul, urmează o curbă ascendentă, în care fiecare pas este la fel de important ca următorul. Fiecare etapă este susținută prin cărți educative destinate unor anumite categorii de vârstă, cărți ce au un dublu rol: familiarizează copiii cu plăcerea lecturii și le oferă noi perspective asupra lumii și asupra lor înșile, într-un limbaj pe care îl înțeleg ușor.


Și pentru că adulții se pot simți uneori copleșiți de diversitatea cărților pentru copii, alteori descurajați de dezinteresul copilului pentru o carte destinată unei alte grupe de vârstă, ți-am pregătit în acest articol o listă pe care sperăm că o vei găsi utilă.


Iată cinci recomandări de cărți educative pentru copiii de grădiniță, de școală primară și de gimnaziu.


Cărți educative pentru copiii de grădiniță (4-6 ani)

Pe lângă cărțile cu activități și cele care îi ajută să învețe sunetele, formele, culorile, literele și cifrele, sunt potrivite și cărțile cu răspunsuri la numeroasele întrebări care-i frământă pe micuți. Știi la ce întrebări ne referim: „De ce strălucește Luna?”, „De ce unii vulcani sunt ascuțiți și alții teșiți?”, „De ce face marea valuri?” și altele la care nu-i tocmai ușor să răspunzi în timp ce conduci sau rezolvi diverse probleme de serviciu.


Din colecțiile „Prima mea enciclopedie” și „Prima mea carte”, îți recomandăm două cărți educative pentru copiii de 5 ani sau puțin mai mari.



Cartea satisface o mulțime de curiozități legate de planeta pe care locuim, într-o manieră simplă și explicită, folosind ilustrații și fotografii.




Această carte încântătoare îi învață pe copii lucruri fascinante despre planeta Pământ, despre oceanele albastre și pădurile tropicale luxuriante, despre deșerturile aride și despre zăpada strălucitoare.

.

Cărți educative pentru copiii de școală primară (7-11 ani)

În primii ani de școală interesele copiilor încep să se diversifice, iar cunoștințele acumulate se înmulțesc vertiginos. Concepte precum religia, mitologia  devin ușor de înțeles, mai ales când le sunt prezentate într-un limbaj amuzant.



 

Poate credeai că ești familiarizat cu faimoasele legende ale Olimpului, dar s-ar putea ca, după ce răsfoiești și tu cartea acesta, să ai o perspectivă nouă și surprinzătoare  asupra mitologiei grecești. Miturile cu zei și eroi precum Afrodita, Hera, Zeus sau Ariadna sunt povestite chiar de ei, pe un ton irezistibil de haios, explicând, de exemplu, de ce umblă Ahile de colo colo în haine de femeie sau de ce Ariadna era supranumită „Plângăcioasa din Noxis”.



Această carte îi va familiariza pe școlarii din ciclul primar cu noțiuni precum sindicat, contract de muncă, program part-time și îi învață că munca trebuie să aducă și mulțumire, nu doar bani.


Cărți educative pentru copiii de gimnaziu (12-16 ani)

Din clasa a cincea, cei mai mulți copii știu foarte bine care sunt scriitorii lor preferați și au citit deja toate cărțile lui J.K. Rowling, J.R.R. Tolkien, Roald Dahl sau C.S. Lewis. Tot acum încep să fie din ce în ce mai atrași de știință și de aspectele mai complicate ale vieții și universului.




Cartea face parte din colecția „Biblioteca de știință pentru tineri”, alături de alte titluri publicate în original de editura Oxford, din Anglia, care își propun să descifreze misterele stelelor, atomilor, plantelor, animalelor și oamenilor.


Copiii pasionați de știință vor afla din paginile bogate în ilustrații ale acestei cărți tot ce trebuie să știe despre cutremure, vulcani, schimbări climatice, calote glaciare, încălzirea globală și multe alte subiecte științifice majore.


Sperăm că recomandările noastre îți vor fi de folos când vei căuta noi cărți educative pentru copilului tău. Te invităm să descoperi și alte titluri la fel de interesante în colecțiile de cărți pentru copii de pe site-ul editurii Niculescu.