Care sunt cele mai recomandate carti de dezvoltare personala

Dacă vrei să devii mai productiv, să îți liniștești mintea sau să depășești un blocaj emoțional, te poți îndrepta către raftul cu cărți de dezvoltare personală al oricărei librării, biblioteci sau edituri. 

Acolo vei găsi deseori informații care te vor ajuta să te înțelegi mai bine, exemple relevante cu care te poți identifica, exerciții care te învață să faci alegeri mai bune și, nu în ultimul rând, inspirație pentru a-ți trăi viața așa cum îți dorești. 

Totuși, nu toate cărțile self help îți sunt utile, chiar dacă promit rezultate spectaculoase. Literatura motivațională conține, ca orice gen de literatură, și cărți excelente, și cărți care nu-și respectă promisiunea făcută cititorului, adică nu-i oferă resursele necesare pentru a-și îmbunătăți viața.

E dificil să alegi cărți motivaționale bune din oferta extrem de variată de pe piață. De aceea, am selectat pentru tine cinci cărți de dezvoltare personală recomandate de membrii celei mai mari comunități de cititori din lume, Goodreads. 

„Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”

Publicată inițial în 1989, cartea lui Stephen Covey explică șapte principii care te ajută să devii mai eficient la nivel personal și profesional. Este o carte-cult a literaturii motivaționale, plină de sfaturi practice pe care nu trebuie decât să le pui în aplicare. Ușor de zis… mai greu de făcut. 

Arta de a opri timpul. Mindfulness pentru oamenii ocupați

Cartea lui Pedram Shojai te învață să îți antrenezi minteA, să îți formezi noi obiceiuri și să-ți îmbunătățești relația cu timpul, în așa fel încât să nu mai simți că „îți zboară printre degete”. Spre deosebire de celelalte cărți recomandate mai sus, bestsellerul lui Shojai este un volum contemporan, raportat la contextul actual, care oferă sugesii practice pentru mindfulness într-o manieră conversațională.


„Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”

O altă carte clasică motivațională este bestsellerul lui Dale Carnegie, publicat în 1936. A fost menționată ca sursă de inspirație de numeroase celebrități și a influențat milioane de oameni de-a lungul timpului. „Secretele succesului” oferă o serie de sfaturi simple și eficiente pe care le poți urma ca să-ți sporești puterea de persuasiune și să fii un lider. 

Renunță la Ego! Fii eroul propriei tale povești!

Autorul acestei cărți a lăsat în urmă o viață confortabilă în Minnesota și o carieră de succes în publicitate ca să devină scriitor în New York. Uraganul Sandy i-a răpit, însă, șansa de a duce o viață obișnuită, lăsându-l fără job și fără casă. 

Povestea sa oferă o altfel de perspectivă asupra sinelui uman și numeroase pasaje revelatoare ce te vor ajuta să-ți continui călătoria personală, oricâte piedici ai întâlni. James McCrae este considerat un „Eckhart Tolle -cel mai popular autor spiritual din SUA -  al Generației Internetului”, spune Huffington Post.

Creierul activ pentru viață și profesie

Cartea lui Scott G. Halford te învață să-ți înțelegi creierul, fără să fie, însă, o carte de neurologie, ci mai degrabă un ghid de optimizare a creierului. Vei găsi aici o mulțime de informații utile ce te vor ajuta să-ți îmbunătățești funcționarea creierului, să-ți crești puterea de concentrare, să reduci stresul negativ și să comunici eficient cu ceilalți. 

Scris într-un limbaj simplu, bestsellerul lui Halford îți prezintă modul de funcționare a creierului într-o manieră concisă și îți pune la dispoziție tehnici de activare pentru a-ți antrena creierul să facă alegeri bune. 

Nu uita că, orice carte de dezvoltare personală ai citi, important este să și aplici sfaturile și sugestiile prezentate în paginile acesteia, bineînțeles, dacă rezonezi cu ele.