Cât de bine e să-i citești copilului cărți de pe tabletă?

Odată cu popularitatea în creștere a tabletelor, au apărut o mulțime de întrebări despre utilitatea și caracterul lor benefic, și e normal să fie așa. În esență, tabletele sunt niște ecrane pe care sunt afișate texte și imagini, iar ecranele au un renume destul de prost în ce privește efectul lor asupra dezvoltării intelectuale și capacității de concentrare. Așa că e natural să te întrebi, în calitate de părinte, dacă e bine să-i citești copilului cărți de pe tabletă. 


Teoretic, poveștile din cărțile virtuale sunt identice cu cele publicate în format clasic, pe hârtie, dar studiile arată că interacțiunile dintre părinți și copii diferă în funcție mediul de lectură ales. 

Hai să vedem care sunt, concret, efectele cititului împreună cu cel mic și care sunt diferențele dintre cititul dintr-o carte și cititul de pe o tabletă.


Ce se întâmplă când citești povești copilului

Atunci când îi citești celui mic dintr-o carte pentru copii seara, înainte de culcare, chiar și dacă este vorba doar de un interval scurt de timp, se vor întâmpla câteva lucruri importante și benefice pentru dezvoltarea sa cognitivă. 


  • Își va îmbogăți vocabularul.

  • Va învăța să relaționeze mai eficient cu cei din jur. 

  • Va empatiza mai ușor cu ceilalți copii și îi va fi mai ușor să relaționeze armonios cu aceștia. 

  • Își va îmbunătăți capacitatea de concentrare. 

  • Procesele sale cognitive vor fi mai complexe și va avea o memorie mai bună. 


Ce se întâmplă când citești copilului dintr-o carte

Un studiu publicat în aprilie 2019 în Pediatrics, publicația online a Academiei Americane de Pediatrie, arată că părinții și copii dialoghează mai mult atunci când citesc împreună o poveste dintr-o carte tipărită. 


Unul dintre motive pare a fi chiar poziția necesară pentru a putea ține confortabil o carte în mâini, care să poată fi citită concomitent atât de părinte, cât și de copil. Când i se citește o poveste dintr-o carte frumos ilustrată, cel mic stă, de obicei, în brațele părintelui sau foarte aproape de acesta, pentru a putea vedea și atinge imaginile misterioase și inedite din paginile cărții. 


Studiul mai arată și că există mai multe interacțiuni între părinți și copii atunci când se bucură împreună de experiența lecturii unei cărți tipărite: părinții sunt mai tentați să solicite intervenții din partea copilului, întrebându-l ce vede în imaginile din carte sau încurajându-l să arate diverse obiecte ce se regăsesc în ilustrațiile respective. 


În plus, cărțile clasice dau prilejul copiilor și părinților să adauge ei înșiși efecte sonore - pisici care miaună, căței care latră sau monștri amenințători cu voci cavernoase, îmbogățind experiența lecturii cu o notă personală, plină de imaginație.


Ce se întâmplă când citești copilului de pe tabletă

Condus de Dr. Tiffany Munzer, studiul menționat mai sus a fost efectuat pe 37 de perechi de părinți și copii citind povești de pe cărți tradiționale, ebook-uri și ebook-uri cu efecte vizuale și sonore. 


Rezultatele au arătat că, atunci când li se citeau povești de pe ebook-uri, copiii erau mai distrași, iar în interacțiunile cu părinții erau mai degrabă interesați de modul de funcționare al tabletei, decât de firul narativ sau de personaje. Cei mai mulți erau fascinați de ecranul tabletei, voind s-o atingă și să apese butoane - și asta doar în cazul ebook-urilor fără efecte speciale. Cele cu efecte sonore și vizuale suplimentare i-au îndepărtat chiar și mai mult pe copii de la acțiunea poveștii, luându-le prilejul de a „face” vocile ei înșiși sau părinții.


Spre deosebire de cartea tipărită, însă, tableta are mai multe utilizări și rolul ei pozitiv în procesul educațional al copiilor nu poate fi contestat, bineînțeles, atâta timp cât părinții nu uită să limiteze intervalul de timp în care cei mici au acces la acest dispozitiv electronic și controlează diversele aplicații și site-uri folosite. Tabletele au și o serie de avantaje pe care cărțile tradiționale nu le au, de exemplu, nu ocupă spațiu pe raft sau în valiza de călătorie, când plecați în vacanțe. 

 

Ca părinte, este important să alegi mediul de lectură potrivit, în funcție de capacitatea de concentrare a copilului: o carte, atunci când cel mic e agitat și neatent, o tabletă atunci când e relaxat și interesat.