Cum îți ajuți copilul să învețe limba engleză mai ușor și cu drag?

sursă foto: https://unsplash.com/photos/162ppyjclxM

Fie că micuțul tău este de-abia la grădiniță, fie că a trecut în clasele primare, cu siguranță că deja a început să descopere tainele englezei, lucru care îi poate deschide, în viitor, multe porți către cariera pe care va dori să o îmbrățișeze. Pentru a prinde drag de această limbă, însă, și activitățile din afara orelor de curs au un rol esențial, iar dacă le desfășurați împreună, ele vor deveni și un bun prilej de a petrece timp de calitate împreună.

Acestea fiind spuse, te invităm să descoperi în articolul de astăzi cum poți să-i stârnești curiozitatea micuțului tău pentru limba engleză, printr-o serie de activități care, fără doar și poate, îi vor face plăcere!

Citește împreună cu el

Lectura rămâne una dintre activitățile principale prin care copiii se familiarizează cu limbile străine, îmbogățindu-și, pas cu pas, vocabularul. Cu toate acestea, dacă micuțul tău are o vârstă fragedă și se află de-abia pe primele trepte ale cunoașterii limbii engleze, este foarte posibil să nu fie încă motivat să citească de unul singur o carte. În schimb, în compania ta, cititul într-o limbă străină se poate transforma într-o activitate mult mai antrenantă!

Pentru început, orientează-te către cărți cu un limbaj accesibil, potrivit vârstei și nivelului său de înțelegere. Ține cont de faptul că, mai ales pentru cei mici, o imagine chiar face cât o mie de cuvinte - așadar, alege cărți cu ilustrații care să-i stârnească interesul și care, mai mult decât atât, să-l ajute să rețină unele cuvinte mai ușor. Poți să-i citești tu întâi, cu voce tare, un cuvânt sau o pagină, după care să-l inviți și pe el să facă același lucru, ceea ce îți va permite să-l îndrumi în pronunția unor cuvinte care i se par dificile la început.

Odată cu îmbogățirea vocabularului, cel mic va simți că stăpânește din ce în ce mai bine limba engleză. Astfel, cu siguranță că va veni și momentul în care se va simți pregătit și curios să citească de unul singur. Gama noastră de cărți în limba engleză pentru copii este generoasă și cuprinde volume pentru categorii de vârste variate, astfel că ai toate șansele să găsești o mulțime de exemplare, pe placul copilului tău, pe care să i le dăruiești.

Cântați împreună

Poate că te amuză ideea de a cânta împreună cu micuțul tău, cu atât mai mult dacă știi că vocea și urechea muzicală nu sunt tocmai punctul tău forte. Cum de data aceasta nu este vorba despre talentul tău muzical, astfel de lucruri nu prea vor conta - deși este foarte posibil ca tocmai ele să vă facă să râdeți cu gura până la urechi în unele momente!

Cu siguranță că îți amintești cât de ușor rețineai cuvintele din cântecelele pe care le recitai alături de colegii tăi și de doamna învățătoare, în copilărie. Și acum îți mai răsună în minte unele dintre ele. Ei bine, dincolo de a fi o activitate distractivă pe care o desfășori alături de cel mic, recitarea cântecelor în limba engleză este și o metodă eficientă prin care el va învăța noi cuvinte într-un mod simplu și jucăuș.

Cum învățarea limbii engleze prin cântat este la mare căutare în zilele noastre, mediul online oferă resurse bogate în acest sens: atât unele canale de Youtube, cât și alte site-uri vă vor fi prieteni de nădejde în minunata și distractiva călătorie de cunoaștere a limbii engleze!

Joacă-te cu el

Indiferent de vârstă, jocurile rămân în topul preferințelor celor mai multor copii. În timp ce unele jocuri antrenează imaginația, altele pun gândirea la contribuție și îi motivează pe cei mici să găsească tot felul de soluții. Astfel, chiar dacă jocurile sunt, în general, o activitate distractivă, copiii le iau cât se poate de în serios. Este important, însă, să le găsești pe acelea în care să-i facă plăcere să se implice și care să-l motiveze să descopere limba engleză: de pildă, unii adoră jocurile de tipul cuvinte încrucișate, în timp ce alții, fiind plini de energie, au nevoie de mai mult dinamism în activitățile pe care le desfășoară. Dacă micuțul tău se încadrează mai degrabă în cea de-a doua categorie, atunci ar fi mult mai indicat să te orientezi către jocuri care să implice mișcare: de exemplu, ai putea transforma o ieșire în parc și într-un mod de învățare a unor cuvinte în engleză, precum ale obiectelor pe care le folosiți în timpul activităților sau ale lucrurilor pe care le vedeți în natură.

Chiar dacă engleza este una dintre materiile care ocupă un loc fruntaș în sistemul nostru de învățământ încă din perioada grădiniței, nu uita că și tu ai un rol extrem de important în a-i ghida pașii celui mic către universul fascinant al acestei limbi. Reține și că implicarea ta de acum va da roade pe termen lung, putând să influențeze viitorul profesional al copilului tău: în momentul în care acesta își va dori, poate, să urmeze o facultate cu predare în limba engleză sau, și mai important, când va veni momentul să se angajeze.