Cum alegi cele mai bune carti pentru parintii de adolescenti

De ce trebuie să știi cum să alegi cele mai bune cărți pentru părinții de adolescenți? Deoarece cărțile de parenting nu te judecă, sunt mereu disponibile, îți dau un sentiment de siguranță și îți oferă informațiile de care ai nevoie când asiști la o nouă scenă de rebeliune din partea adolescentului tău. O carte pentru părinții de adolescenți te ajută să înțelegi schimbările prin care trece copilul aflat la pubertate și te învață să comunici eficient cu acesta, fără să afectezi relația dintre voi. 

Pubertatea aduce cu sine nu doar nenumărate schimbări fizice, emoționale și psihologice, ci și confuzie. Adolescentul începe să se confrunte cu o mulțime de situații pe care nu știe cum să le gestioneze, iar părinții sunt cei care trebuie să-l ajute să ia decizii responsabile. Au nevoie de tact și de empatie, de dragoste și rațiune, dar cel mai mult au nevoie de un set de abilități de parenting eficient. 

Cea mai simplă cale prin care le pot afla o reprezintă, așadar, cărțile de familie și parenting. Dar cum le alegi? De unde știi că îți oferă informații credibile și sfaturi corecte? Ar trebui să citești o carte de parenting scrisă de un psiholog, de un terapeut, de un autor cu calificări relevante sau de un părinte, ca și tine? Ce alte criterii ar trebui să mai iei în considerare când alegi un titlu ce-ți promite că te va învăța cum să te porți cu un adolescent? 

Îți arătăm în rândurile de mai jos cum să alegi cele mai bune cărți de creștere a copilului devenit adolescent.

Ce vrei să afli concret dintr-o carte pentru părinții de adolescenți?

Înainte de orice, trebuie să stabilești tipul de informație pe care trebuie să-l conțină cartea respectivă. 

Vrei să afli informații specifice despre fetele aflate la pubertate sau despre băieții adolescenți? Te interesează mai degrabă modalitățile prin care poți păstra sănătatea copilului aflat la pubertate sau vrei să înțelegi cauzele schimbărilor fizice pe care le experimentează? Poate cauți metode eficiente pentru a-l ajuta să se concentreze mai bine la studiu și să facă față stresului examenelor. 

Oricare ar fi subiectul care te interesează, încearcă să-l identifici într-o formă cât mai clară înainte de a comanda toate cărțile de parenting din magazinul online al editurii sau din librărie. E clar că nu o să ai timp să le citești pe toate și, în plus, faptul că nu găsești repede răspunsurile pe care le cauți va deveni o sursă suplimentară de stres. 

Ce tip de carte de parenting îți va fi mai folositoare?

Poți alege o carte care tratează fiecare subiect legat de creșterea copilului și are note stufoase de subsol sau una care îți oferă răspunsuri clare și concise la întrebările despre adolescență care te frământă. Ține cont, însă, că o carte complexă nu îți va explica suficient de detaliat tot ce vrei să știi despre un anumit subiect, ci mai degrabă îți va pune la dispoziție doar niște informații generale. 

Cu cât titlul unei cărți este mai specific, cu atât șansele de a obține o perspectivă mai clară asupra subiectului respectiv sunt mai mari. 

Cum alegi autorul potrivit? 

După ce îți faci o idee clară despre cartea de parenting de care ai nevoie, fie că vrei să construiești o relație sănătoasă cu adolescentul tăum, fie că vrei să-l ajuți să capete mai multă încredere în el însuși, poți începe să faci o listă de titluri interesante. 

Următorul pas este să stabilești autoritatea și credibilitatea autorului. Ține minte că cei mai mulți autori de cărți de parenting pretind că sunt experți și știu tot ce se poate ști despre creșterea copiilor, dar tu nu trebuie să-i crezi pe cuvânt. 

Citește informațiile despre autor de pe coperta cărții și, eventual, caută mai multe date despre experiența și specializările acestuia pe internet. Expertiza potrivită depinde de informațiile pe care le cauți. Dacă vrei să afli mai multe despre experiențele altor părinți cu perioada adolescenței, poți alege un autor fără specializări sau doctorate. Dar dacă vrei o carte cu sfaturi medicale, alege un autor care este și medic sau un alt specialist în domeniul sănătății. 

O carte despre modificările comportamentale ale adolescentului sau despre criza adolescenței ar trebui să fie scrisă de un specialist în psihologia copilului, care să aibă și experiență în lucrul cu copii aflați la vârsta pubertății.

 

Când vine vorba despre cărțile de parenting, moda și trendurile nu oferă mereu cele mai bune recomandări. Cele mai bune cărți pentru părinții de adolescenți se raportează întotdeauna la situațiile specifice cu care se confruntă cititorul, în speță părintele. 

Alege-le în funcție de criteriile de mai sus, ține cont de recenziile altor părinți și de stilul de scriere al autorului, și vei reuși să identifici titluri pe care le vei citi cu ușurință și care te vor ajuta să gestionezi mai bine relația cu adolescentul tău.