3 motive pentru care este bine să-ți îndrumi copilul să citească

Ce ar putea fi mai liniștitor decât să citești alături de copilul tău într-o după-amiază liniștită de duminică? Să te scufunzi în fotoliul uriaș în timp ce savurezi romanul început recent și, bineînțeles, nelipsita ceașcă de cafea. Pe fotoliul alăturat să stea cuibărit micuțul tău care, de fapt, nu mai este atât de mic - să-ți dai seama că acum poate să descifreze cuvintele singur-singurel. Să țină în mâini o carte pentru copii, pe care ți-a cerut-o când a zărit-o în librăria voastră preferată...

Pentru a transforma acest scenariu în realitate, însă, este esențial să-ți ajuți copilul să-și descopere pofta de lectură. Încă din primii ani din viață, citește-i texte potrivite vârstei lui. Când crește, lasă-l să-și exploreze pasiunile. De exemplu, poate observi că îl fascinează stelele, cerul, planetele - în acest caz, ai putea să-i cumperi o carte sau o enciclopedie de astronomie. Este foarte important să înțelegi că rolul tău în relația lui cu lectura nu este acela de a intra cu forța sau de a-i impune lecturi ce ți-au plăcut ție, când erai de vârsta lui. Copiii au nevoie să fie liberi și să simtă liberi, iar acest lucru este valabil și când vine vorba de alegerea cărților pe care le-ar plăcea să le citească. 

Cel mai bun mod de a-i arăta micuțului tău cât de frumos și simplu se poate integra lectura în viața lui este prin puterea propriului exemplu. Pentru a ajunge să citiți împreună în viitor, fiecare bucurându-se de propriile pagini, este esențial să te audă vorbind despre cărți, să intrați împreună în librării și biblioteci și, cel mai important, să te vadă citind. Toate acestea îi vor stârni curiozitatea și vor face diferența peste ani, pentru că un copil care citește se bucură pe termen lung de numeroasele beneficii ale lecturii. Iată, așadar, care sunt cele mai importante motive pentru care este bine să-ți îndrumi copilul să citească, fără să impui sau să te impui:


Dezvoltarea laturii empatice

Copiilor le place să li se citească înainte de culcare pentru că se pun în locul personajelor și simt că fac parte din poveste. Astfel, ei au șansa să înțeleagă gândurile, sentimentele și reacțiile personajelor într-un mod autentic, lucru care le este de mare ajutor când se întorc în realitate și relaționează cu ceilalți. Acest lucru a fost dovedit și din punct de vedere științific, în urma unui studiu efectuat de Universitatea Emory: cărțile de ficțiune activează o parte a creierului nostru care ne ajută să ne transpunem în acțiunea prezentată.

Un copil empatic va ști să-și asculte și înțeleagă prietenii, nu va râde de cei care suferă și nu-i va judeca aspru pe cei care greșesc, pentru că își imaginează cât de dificile sunt situațiile prin care trec. Am putea spune că empatia este una dintre trăsăturile esențiale ale bunătății. Îți dorești să crești un om care să-și păstreze sufletul curat chiar și când va fi mare? Ghidează-i pașii spre lectură!


Dezvoltarea imaginației și a creativității

Când vine vorba de activarea laturii creative prin citit, cei mai mulți părinți se gândesc, inevitabil, la cărțile de ficțiune. Într-adevăr, poveștile pentru copii sunt savuroase și scrise în așa manieră, încât cei mici sunt invitați să ia parte la acțiune, să se împrietenească cu celelalte personaje, să călătorească prin universul, cu un număr nesfârșit de lumi, al literaturii. Dăruiește-i o carte de istorie micuțului tău și imediat va simți că se transformă în cavaler, prinț sa chiar rege. Povestește-i despre un roman a cărui acțiune se desfășoară pe mare și el va ajunge, în doar câteva secunde, la bordul navei, pregătit să înfrunte orice furtună. Citește-i povestea lui Peter Pan și va simți că poate zbura. 

Alături de cărțile de ficțiune, și cele de nonficțiune au un rol important în ceea ce privește dezvoltarea creativității. De exemplu, dacă micuțul tău e fascinat de mașini, în cărțile despre mașini uimitoare poate descoperi acele informații ce-l vor face să viseze și îl vor motiva să construiască el însuși o mașină într-o zi. Până atunci, poate începe cu un prototip în miniatură. În plus, o carte pe înțelesul său, despre felul în care se folosesc banii, ar putea constitui fundația pentru adultul de mâine, care caută tot felul de idei creative de educație financiară. 


Îmbunătățirea capacității de concentrare

Pe cât de importantă este activitatea fizică regulată pentru dezvoltarea armonioasă a corpului, pe atât de importantă este lectura pentru îmbunătățirea capacității de concentrare și a atenției. Acestea sunt activate la maximum mai ales când cel mic deprinde tainele alfabetului și încearcă să deslușească literele și, mai apoi, cuvintele. După ce trece de această etapă, începe să înțeleagă și să interpreteze sensul cuvintelor citite, să creeze legăturile dintre ele, între paragrafe și, în sfârșit, între capitolele cărții.

Dezvoltarea capacității de concentrare va reprezenta un real beneficiu și odată cu trecerea timpului, când va fi nevoit să se pregătească pentru diversele examene ale vieții, precum și la locul de muncă. 


Alături de aceste beneficii esențiale ale cititului, cu siguranță că unul dintre cele mai importante este și timpul de calitate petrecut împreună, căci pasiunea pentru lectură unește oamenii.