Ce cărți să faci cadou în funcție de zodie

Vrei să faci cărți cadou celor dragi, dar pur și simplu nu știi ce să alegi? Cu atâtea romane, serii fantasy, enciclopedii și cărți de dezvoltare personală în oferta librăriilor și editurilor, e normal să te simți copleșit. E drept că ai putea să întrebi persoana sărbătorită ce carte și-ar dori, dar asta ar strica surpriza unui cadou. Alte soluții ar fi să îi cercetezi cu atenție biblioteca, ca să vezi ce gusturi literare are, sau să îi verifici contul de Goodreads, ca să afli ce cărți a citit deja și care sunt cele pe care și-ar dori să le citească.

Dar dacă nu ai timp de vizite sau dacă persoana respectivă nu are cont de Goodreads, ce-ți rămâne de făcut?

Ai putea să-i dăruiești o carte în funcție de zodia sa. Chiar dacă nu crezi în horoscop și în influența stelelor asupra preferințelor livrești ale oamenilor, cel puțin vei descoperi mai multe sugestii de titluri și îți va fi, poate, mai ușor să alegi cadouri perfecte pentru rudele, prietenii și cunoștințele tale.

Cărți cadou pentru zodia Berbec
Despre Berbeci se spune că sunt impulsivi, îndrăzneți, curioși și copilăroși. Lideri ai zodiacului și semn de foc, aceștia au nevoie de stimulare constantă, pentru că se plictisesc repede.

Romanele clasice, stufoase și neconectate la realitatea în care trăiesc nu sunt pentru ei, așa că poate ar fi mai bine să nu le faci cadou cărți de Dostoievsky, Dickens sau Proust. Nici cu concentrarea nu stau foarte bine, dar sunt capabili de eforturi supraomenești atunci când asistă la o nedreptate. Cu siguranță le vei trezi interesul dăruindu-le romanele cu justițiari scrise de John Grisham, fost avocat și membru în consiliul de directori al Innocence Project (printre scopurile căreia se numără și reformarea sistemului de justiție penală pentru prevenirea viitoarelor nedreptăți).

Iar dacă vrei să îi inciți și să le oferi o experiență de lectură cu adevărat intensă, le poți face cadou bestsellerul „Bani murdari”. Romanul de debut al avocatului suedez Jens Lapidus este o proză autentică ce evocă o lume brutală, dură, infracţională, care ameninţă, ca o gaură neagră, să înghită societatea civilizată, scrie The Advocate.

Cărți cadou pentru zodia Taur
Semn de pământ, condus de planeta Venus, Taurul își asumă rolul de cel mai senzual semn zodiacal. Înclinat către epicurism, Taurul se simte cel mai bine atunci când se răsfață și este răsfățat. Îi plac peisajele bucolice, aromele și gustul sofisticat al preparatelor gourmet, liniștea vacanțelor și sunetul relaxant al banilor care intră în cont. Este ambițios, concentrat și optimist: vrea să trăiască bine și muncește pentru asta.

Oferă-i în dar unui Taur „Zorba Grecul”, romanul autorului cretan Nikos Kazantzakis, și-i vei face un cadou croit pe măsura hedonistului din el. Dacă preferi ceva mai practic, alege o carte de dezvoltare personală - Taurul vrea cu tot dinadinsul să devină cea mai bună versiune a sa.

Îți recomandăm „Arta obiceiurilor bune. Sănătate, dragoste și prosperitate”, de Nathalie W. Herrman, o carte-ghid pentru schimbarea stilului de viață într-unul care aduce bucurie și satisfacție.

Cărți cadou pentru zodia Gemeni
Jucăuși și curioși, cei din zodia Gemeni jonglează constant cu diverse pasiuni și hobby-uri. Rareori îi vei vedea stând locului - se pot opri din mărșăluire doar ca să discute cu cineva.

Le poți face cadou o carte clasică, reprezentativă pentru instabilitatea carismatică a reprezentanților acestei zodii, și anume „Mic dejun la Tiffany”, de Truman Capote. Fermecătoarea Holly Golightly, fata care se reinventează constant și care-și face prieteni cu o ușurință remarcabilă, poate fi, dacă nu o reflexie fidelă a Geamănului pe care-l sărbătorești, atunci măcar un personaj care-i va trezi interesul.

Fiind foarte prietenoși și vorbăreți - niște fluturași sociali, spun astrologii, Gemenii adoră să comunice și să cunoască oameni, așa că un alt cadou nimerit ar fi cărțile de limbi străine.

Cărți cadou pentru zodia Rac
Se spune că Racii sunt sensibili și intuitivi, dar rolul lor fundamental în viață este cel de protectori ai familiei. Sunt extrem de loiali și dedicați celor dragi, iar casa este sanctuarul lor în care adoră să-și petreacă timpul.

Oferă Racului sărbătorit cadou cartea lui Khaled Hosseini, „Și munții au ecou”, și-l vei impresiona cu o poveste complexă despre familie, spusă de-a lungul mai multor generații. O altă opțiune ar fi să-i completezi colecția de cărți de bucate sau cărți cu trucuri și sfaturi Do It Yourself - sigur va aprecia cadoul.

Cărți cadou pentru zodia Leu
Guvernați de soare, Leii sunt plini de viață și energie. Investesc mult în relații și sunt recunoscuți pentru loialitatea și stabilitatea lor. Ambițioși și optimiști incurabili, Leii refuză să eșueze și caută mereu noi metode pentru a ajunge în top.

Vor aprecia cum se cuvine ultimul bestseller, dar îi va bucura mai mult biografia unor antreprenori faimoși, precum Steve Jobs sau Richard Branson, unde vor găsi numeroase lecții de viață.

Le mai poți face cadou cărți precum „100 de pași pentru o viață de succes”, de Nigel Cumberland, o publicație doldora de idei pentru reușite în viața profesională și personală, sau „Fii șeful pentru care oricine vrea să lucreze”, de William Gentry, un ghid perfect pentru liderul din fiecare reprezentant al zodiei Leu.

Cărți cadou pentru zodia Fecioară
Despre Fecioare se spune că sunt logice, pragmatice și că abordează viața într-un mod sistematic. Gurile rele le consideră cam perfecționiste - de parcă e ceva rău să fii meticulos și organizat în orice situație. De fapt, problema nu este că Fecioarele lucrează constant la îmbunătățirea abilităților lor, ci că uneori uită să se relaxeze.

Fă cadou Fecioarelor din viața ta „Aventurile lui Sherlock Holmes”, ca să admire în voie calitățile extraordinare de detectiv ale faimosului personaj creat de Sir Arthur Conan Doyle și să-i ia sârguința și spiritul de observație drept sursă de inspirație - dacă mai au nevoie de un astfel de stimulent.

Însă, dacă vrei să le sugerezi subtil că ar fi bine să învețe să ia o pauză, fă-le cadou cartea „Arta de a opri timpul. Mindfulness pentru oamenii ocupați”, de Pedram Shojai. Le va fi de ajutor ca să afle cum pot încetini ritmul fără să aibă impresia că pierd vremea sau că își reduc, în felul acesta, șansele de a reuși în viață.

Cărți cadou pentru zodia Balanță
Se spune că Balanțele sunt esteții zodiacului și, pentru că reprezentanții acestui semn sunt guvernați de planeta iubirii, frumuseții și banilor, Venus, au gusturi sofisticate în ce privește arta.

Dacă vrei să faci o carte cadou unei Balanțe, optează pentru edițiile cartonate, de lux, ale clasicilor - le va citi cu mare plăcere și le va așeza la loc de cinste în biblioteca personală. De asemenea, cei născuți sub semnul Balanței iubesc simetria și tânjesc după echilibru în toate aspectele vieții lor. Preferă relațiile armonioase și caută mereu noi metode să-și îmbunătățească viața personală.

Îi poți ajuta dăruindu-le, de exemplu, cartea „Spune-mi pe cine iubești ca să-ți spun cine ești. Cheia atașamentului sănătos”, de Marc Pistorio, unde vor găsi sfaturi și instrumente concrete pentru o comunicare bună în cuplu, pentru a iniția alegeri lucide și a consolida siguranța și succesul unei relații.

Cărți cadou pentru zodia Scorpion
Enigmaticii Scorpioni sunt pasionali și determinați. Guvernați de Pluto, planeta transformării și regenerării, reprezentanții acestui semn zodiacal sunt energici și impetuoși, dar uneori se lasă dominați de latura distructivă. Misterioși ei înșiși, sunt pasionați de tot ce înseamnă aspectele stranii sau mai puțin cunoscute ale vieții trecute, prezente și viitoare.

Fă-le cadou cărți de SF și fantasy, pentru că adoră poveștile complexe despre „ce-ar putea fi”. Încearcă, totuși, să afli care este autorul lor preferat, pentru că fanii acestor genuri literare pot fi destul de pretențioși și reticenți în a acorda credit oricărui scriitor de fantasy sau SF.

Ca să fii sigur că nu dai greș, îi poți oferi unui Scorpion o carte cu subiect ezoteric, precum „Secretele simbolului pierdut”, de John Michael Greer. Îi va face cu siguranță plăcere, mai ales pentru că acesta este un ghid neautorizat pentru: societati secrete; traditii mistice; practici oculte; simboluri ezoterice; coduri ascunse; locuri si persoane prezente in Simbolul pierdut de Dan Brown.


Cărți cadou pentru zodia Săgetător
Reprezentați de simbolul arcașului, săgetătorul se află întotdeauna într-o cursă a cunoașterii. Este un explorator înnăscut și nu se dă în lături de la experiențe inedite. Foarte flexibil și adaptabil, aventurosul Săgetător nu se teme de schimbare și adoră să exploreze noi domenii, locuri sau stări sufletești.

La un asemenea curaj, e nevoie și de o pregătire pe măsură, așa că îi poți face cadou unui Săgetător sadea ghiduri de supraviețuire sau memoriile unui supraviețuitor experimentaț, precum Bear Grylls.

Dacă știi că se pregătește, de exemplu, de o călătorie în Israel, dăruiește-i „Atlasul popoarelor din Orient. Orientul Mijlociu, Caucaz, Asia Centrală”, și-ți va mulțumi pentru un cadou util și interesant.

Cărți cadou pentru zodia Capricorn
Pentru că sunt concentrați pe evoluția profesională și pe succesul în carieră, Capricornii sunt deseori percepuți ca niște persoane reci și impasibile. Chiar dacă par conservatori, să știi că reprezentanții acestui semn zodiacal sunt niște optimiști incurabili - pe măsură ce înaintează în vârstă. Le place să ia inițiativa și se entuziasmează ușor atunci când le apar în cale proiecte care „vorbesc” pe limba lor, dar trebuie să li se reamintească mereu să nu se suprasolicite.

Un cadou minunat pentru îndârjiții Capricorni poate fi „„Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă”, de Haruki Murakami, o colecție de memorii despre alergat, din perspectiva unui scriitor faimos care, în pauzele de scris, participă la maratoane.

O altă idee de cadou livresc pentru Capricorni este cartea „Gândește ca un inovator”, de Paul Sloane, o colecție de sfaturi prețioase despre cum să identifici oportunitățile vieții și cum să rezolvi problemele inovând.

Cărți cadou pentru zodia Vărsător
Se spune că Vărsătorilor le displace autoritatea și convenționalismul. Sunt considerați a fi niște spirite libere și excentrice, cu hobby-uri neobișnuite și atitudini nonconformiste. Pot părea distanți în relații, pentru că se implică deseori atât de puternic în proiectele lor, încât uită, pur și simplu, unde se află.

Le poți reaminti de lumea reală dăruindu-le cărți populare, recomandate de diverse personalități, sau îi poți ajuta să abordeze într-un mod diferit, poate mai eficient, procesul creativ. Cum? Fă Vărsătorilor din viața ta cadou cartea „Mintea creativă”, de Scott Cochrane. Vor învăța de aici multe lucruri utile despre cum să-și elibereze adevărata putere creatoare și cum să-și stimuleze talentul de inovatori.


Cărți cadou pentru zodia Pești
Guvernați de planeta visului și creativității, Neptun, Peștii sunt percepuți ca niște personaje misterioase, chiar mistice. Se adaptează ușor în orice mediu și își explorează cu interes latura spirituală. Le poți dărui cărți despre ocultism sau istorii ale religiilor, manuale de yoga sau romane rusești clasice despre condiția umană - vor aprecia cadoul tău din toată inima.

Ca să înțeleagă mai bine legătura dintre corp, minte și sinele lor spiritual, le poți face cadou cartea „Cum poate mintea să vindece corpul”, de Dr. David R. Hamilton. Cu ajutorul acesteia vor putea explora puterea vizualizării, a gândirii pozitive și a imaginației pentru a stimula sistemul de apărare al propriului corp.

Sperăm că vei găsi în rândurile de mai sus răspunsul la întrebarea „Ce carte să faci cadou” soției, soțului, fiicei, fiului, prietenei sau prietenului tău. Inspiră-te din sugestiile noastre și fă celor dragi o bucurie literară de ziua lor.