Ce cărți să-i dăruiești copilului tău în funcție de preferințele sale?

De multe ori, adultul care citește astăzi a fost copilul căruia propriii părinți i-au inspirat curiozitatea pentru cărți cândva. Și tu îți amintești cu drag de perioada copilăriei, de biblioteca uriașă a familiei, de zilele în care mergeai împreună cu ai tăi în librării să-ți alegi noi cărți - astfel de zile erau adevărate sărbători pentru tine, căci de fiecare dată te întorceai cu un teanc de volume pe care de-abia așteptai să le savurezi. 

De când ai devenit și tu părinte, ai înțeles că a venit rândul tău să duci moștenirea dragului de lectură mai departe. În primii ani de viață ai micuțului tău, îi citeai povești seara, înainte de culcare. Acum, însă, a crescut, începe să aibă o personalitate puternică și poate că nu își dorește întotdeauna să citească povești. 

Rolul tău rămâne esențial în legătura lui cu lectura. Totuși, este important să conștientizezi că nu este deloc bine să-i impui o anumită listă de cărți pe care le-ai citit și tu, la rândul tău, și care ți-au plăcut atât de mult - în cazul acesta, riști să creezi o ruptură între relația dintre copil și citit. În schimb, ai putea acorda atenție intereselor și pasiunilor sale. Cei mici au nevoie de cărți care să le satisfacă micile curiozități - și trebuie să recunoaștem că acest lucru este valabil și în cazul celor mari, nu? De aceea, venim în ajutorul tău cu o serie de recomandări de lectură realizată în funcție de preferințele copilului tău:


Cărți pentru iubitorii de povești

În primii ani de viață, mai toți copiii sunt atrași de poveștile pe care părinții le citesc seara, înainte de culcare. Odată cu trecerea timpului, însă, curiozitățile unora se îndreaptă mai degrabă către sfera nonficțiunii. Pe de altă parte, alții par să devină din ce în ce mai îndrăgostiți de povești, pe care le citesc singuri dintr-o răsuflare. Dacă observi că micuțul tău face parte din a doua categorie, îți sugerăm ca alegerile cărților pe care vrei să i le dăruiești să fie din zona ficțiunii. Pentru început, te poți orienta la poveștile cunoscute - de exemplu, Pinocchio, Povești de Frații Grimm sau Moby Dick. În plus, pe site-ul nostru toate aceste cărți sunt ediții bilingve engleză-română - așadar, îi vor stârni copilului tău curiozitatea nu doar pentru cărțile de ficțiune, ci și pentru engleză. Dacă este deja pasionat de această limbă, cu atât mai bine! 


Cărți pentru pasionații de tehnologie

În zilele noastre, să fii fascinat de mic copil de tehnologie este ceva aproape firesc. Bineînțeles că unul dintre rolurile tale de părinte este acela de a-ți îndruma copilul să înțeleagă că principiul „ce-i prea mult strică” rămâne valabil și în folosirea device-urilor. De aceea, este important să-l ajuți să conștientizeze care sunt beneficiile Internetului, ale rețelelor sociale, dar și care sunt modurile în care se poate folosi corect de toate aceste avantaje. Lectura ar putea reprezenta un real ajutor în acest sens, iar în gama noastră de cărți pentru copii vei găsi volume din care micuțul tău pasionat de tehnologie va avea o mulțime de lucruri de învățat. De exemplu, te-ai putea orienta la Nu ai vrea să trăiești fără Internet!, carte în care este prezentată evoluția Internetului pe înțelesul copiilor: clar și cu ilustrații ce îl vor ajuta să-și imagineze lucrurile mult mai ușor. Cu siguranță că la fel de fascinantă i se va părea și Nu ai vrea să trăiești fără telefoane mobile.


Cărți pentru pasionații de istorie

Dacă micuțul tău îți povestește cu entuziasm despre fiecare nouă lecție de istorie care i-a fost predată la școală, reține foarte ușor numele conducătorilor importanți sau știe o mulțime de lucruri despre marile invenții ale lumii, înseamnă că sfera lui de interes este, fără doar și poate, istoria. Astfel, îți recomandăm ca alegerile cărților pe care i le vei dărui să fie din domeniul acesta, întrucât ele vor contribui la îmbogățirea culturii sale generale și cu siguranță îi voi stârni pofta de a citi și altele. Cărțile precum Istoria lumii pentru copii în 100 de imagini îl vor ajuta să aibă o perspectivă de ansamblu asupra celor mai importante evenimente istorice și, în plus, îi vor completa cunoștințele dobândite la școală. 


Ai puterea să mediezi legătura dintre copilul tău și lectură doar ținând cont de preferințele, interesele și curiozitățile sale. Oferindu-i cărți care răspund la toate aceste nevoi, cu siguranță că îi vei stârni dorința de a citi și altele - fie din aceeași sferă, fie din alte domenii. Tocmai de diversitatea pasiunilor celor mici am ținut cont și noi când am creat gama de cărți pentru copii. Astfel, pe site-ul nostru nu vei găsi doar cărți de povești, despre tehnologie sau despre istorie, ci și cărți despre geografie, biologie, educație financiară și multe alte domenii.