Cum să vorbești limba engleză ca un englez - 7 sugestii ușor de aplicat

E neplăcut să nu fii înțeles de un vorbitor nativ de limba engleză atunci când îți exersezi vocabularul într-o discuție ușoară. Ți se poate întâmpla asta indiferent de nivelul de studiu la care te afli, iar faptul că ai un vocabular bogat sau că citești și scrii în engleză fără dificultate nu înseamnă și că poți vorbi limba ca un nativ.

Adevărul este că e posibil ca oamenii să nu te înțeleagă chiar și atunci când pronunți „the” impecabil, iar cuvintele și structura frazei sunt corecte. Acest lucru se poate întâmpla, pe de o parte, din cauza accentului, iar pe de altă parte, din cauza intonației sau a vitezei cu care vorbești.

Ce trebuie să faci ca să vorbești limba engleză natural și fluent, ca un nativ? Vei afla din acest articol șapte sugestii ușor de aplicat, care îți vor îmbunătăți vizibil conversațiile în engleză.


Ascultă cu atenție

Ca să vorbești fluent în limba engleză, trebuie să începi prin a asculta cu multă atenție vorbitorii nativi. Nu trebuie neapărat să pleci din țară ca să asculți conversații într-o limbă străină. Filmele și emisiunile de la televizor, podcast-urile de pe YouTube și CD-urile audio ce însoțesc unele cursuri de limba engleză sunt suficiente pentru a-ți atinge scopul.


Învață fraze

Când asculți diverse discuții în limba engleză, notează-ți expresiile pe care le auzi. Unul dintre motivele pentru care nu reușești să te exprimi cursiv când vorbești în engleză poate fi acela că, deși cunoști sute de cuvinte, îți este greu să formulezi fraze complete și corecte.


Dicționarul de limba engleză este extrem de util, dar nu este nevoie să-l memorezi. La urma urmei, când ai învățat să vorbești în copilărie nu ai fost nevoit să studiezi dicționarul. Învață, în schimb, fraze în engleză și îți va fi mult mai ușor după aceea să creezi propoziții clare și naturale.


Ai grijă la intonație

Fii atent la intonația vorbitorilor nativi de limba engleză, la felul în care termină propozițiile și la variațiile înălțimii sunetelor. O intonație greșită poate produce confuzie și poate schimba complet sensul propoziției.

Înregistrează-te vorbind engleză și identifică problemele de intonație:

  • Propozițiile și frazele tale sună monoton?

  • Cuvintele „urcă” și „coboară” într-un mod natural?

  • Intonația este corelată cu gramatica? Propozițiile interogative „urcă” și afirmațiile „coboară” spre final?


Vorbește clar

Ai grijă la viteza cu care vorbești. Dacă vorbești prea repede în limba engleză, riști să amesteci cuvintele și să ai o pronunție defectuoasă, iar interlocutorul nu te va putea înțelege. De asemenea, un ritm prea lent tinde să plictisească ascultătorul.

Încearcă să rostești răspicat fiecare silabă și fiecare cuvânt, prelungind vocalele. Ține minte că ceea ce spui este la fel de important ca felul în care o spui.


Fă exerciții de dicție

Fă cât mai multe exerciții de dicție în limba engleză. Atât cele cu structuri fonetice complicate, cât și cele mai simple, care conțin aliterații, te pot ajuta să-ți îmbunătățești pronunția și accentul. Exersează zilnic cu voce tare și rezultatele nu vor întârzia să apară.


Gândește în limba engleză

Încearcă să gândești în limba engleză când formulezi propoziții. Dacă pornești de la o propoziție în română și încerci să o traduci, exprimarea va suna stângace. Vorbirea fluentă în engleză trebuie să fie automată.

Dacă te obișnuiești să înveți fraze complete, așa cum am sugerat mai sus, în loc să te străduiești să compui fraze folosind cuvintele învățate și aplicând regulile gramaticale, îți va fi mult mai ușor să te exprimi natural în engleză.


Exersează, exersează, exersează!

Ține minte că, dacă vrei să vorbești limba engleză ca un englez, trebuie să exersezi cât mai mult. Gândește folosind cuvinte în engleză, ascultă audiobook-uri, CD-uri audio și podcast-uri în engleză, iar când urmărești un film sau o emisiune, o idee foarte bună este să apeși din când în când butonul de Pauză și să repeți frazele auzite.

De asemenea, profită de fiecare ocazie pentru a conversa cu un englez în limba lui nativă și imită-i pronunția și intonația. Nu te jena dacă faci greșeli și concentrează-te pe fluența mesajului, nu pe regulile gramaticale. Chiar dacă nu te vei transforma peste noapte într-un vorbitor fluent al limbii engleze, fiecare exercițiu pe care îl faci îți va îmbunătăți pronunția și interlocutorii te vor înțelege cu ușurință.