#Darulpovestirii – cum pot poveștile să ne transforme viețile

Vă cer să facem un exercițiu de imaginație. Așezați-vă comod, închideți ochii și mergeți în acel loc plăcut din copilărie, unde v-ați simțit cel mai fericit. Poate fi un miros, un anume sunet, o imagine, însă de cele mai multe ori, această călătorie imaginară ne duce înapoi în timp, la ceas de seară, când auzim vocea caldă care ne spune o #poveste. Călătoria mea mă duce în casa bunicii, care îmi spunea o mulțime de povești tradiționale ungurești. O rugam să mi le mai spună odată, și încă odată, până când cel mai dulce și liniștit somn mă cuprindea.

Poveștile au fost transmise peste veacuri de bătrânii satului. Ele ne hrănesc și ne susțin rezistența interioară și ne modelează caracterul, ne ghidează prin meandrele vieții. Lumea de astăzi este dominată de tehnologie, de știință și de lucruri pragmatice, totuși mai mult ca oricând sufletul nostru tânjește după #povești și înțelepciunea transmisă odată cu acestea.

În cartea sa, Luna din fântână, Erica Helm Meade a adunat o serie de povestiri și basme înțelepte din toate colțurile lumii, însoțindu-le cu exemplificări ale problemelor din viața reală, în care poveștile pot avea un efect transformator profund. Erica folosește în terapiile sale puterea procesului narativ pentru a calma anxietatea, alegând povestea sau mitul care oglindește propria poveste de viață. Ea folosește înțelepciunea tradițională populară, ca resursă optimă pentru activarea și animarea proceselor creative din psihic.

Poveștile spuse ne ajută să ne simțim mai puțin #izolați, ne oglindesc #stimadesine, antrenează #reziliența și ne ajută să participăm plini de iubire la drama întregii omeniri. “În culturile indigene bazate pe oralitate, constatăm că pentru ei nu există nimic – piatră, munte ori lucru făcut de mâna omului – complet inert sau lipsit de viață. Dimpotrivă – fiecare lucru are o pulsație a sa, o în suflețire interioară proprie, are viață!”

Poveștile repun în mișcare viața interioară. Și acest lucru este deosebit de important atunci când viața interioară este înfricoșată, blocată sau strâmtorată. Poveștile ung mecanismele noastre lăuntrice, stimulează adrenalina, ne arată calea de ieșire și deschid porți largi în ziduri până atunci oarbe, sunt porți ce ne duc spre țara viselor, spre iubire și întelepciune.

Dr. Clarissa Pinkola Estes ne oferă o valoroasă colecție de povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice. În cartea sa Femei care aleargă cu lupii, Dr. Pinkola Estes ne propune o înțelegere complet nouă asupra poveștilor, clasice sau mai puțin cunoscute. Să luăm ca exemplu basmul lui Hans Christian Andersen, “Fetița cu chibriturile” care ne spune povestea tragică a unei fetițe sărmane, ce aprinde, în noaptea de Anul Nou, ultimele chibrituri pentru a se încălzi, stingându-se din viață. În viziunea autorului, basmul ne vorbește despre reprimarea fanteziei creatoare. “Fetița trăiește într-un mediu în care nimănui nu-I pasă de ea. Dacă vă aflați într-un astfel de mediu, părăsiți-l (…) întoarceți spatele și plecați”. Atunci când ne păstrăm instinctele intacte, ne oferim nouă înșine posibilitatea alegerii: să rămânem sau să plecăm. Pentru a putea crește, chiar și psihic vorbind, avem nevoie să fim înconjurați de oameni iubitori, care ne susțin și ne stimulează creativitatea. Și nu vobirm aici doar de creativitatea artistică, ci chiar de cea la care facem apel atunci când căutăm o soluție la problemele noastre cotidiene.

Poveștile sunt cu adevărat vindecătoare, și poate singurele la care putem apela, atunci când în jurul nostru totul este distrus. #Darulpovestirii vine din iubire, iar prin iubire putem să triumfăm asupra pierderii, suferinței, să renaștem din propria cenușă. În  Povești vindecătoare, veţi găsi câteva povestiri aşezate, la fel ca păpuşile ruseşti, una într-alta. Toate alcătuiesc un testament emoţionant al tri­umfului iubirii asupra pierderii şi suferinţei. Autoarea amestecă cu măiestrie răul şi binele, întunericul şi lumina, disperarea şi speranţa, într-un cadou minunat care lumi­nează şi fortifică, un dar ce va fi preţuit de toţi cei care îl primesc.

Psih. Alina Costache