Vrei să înveți italiana repede? Iată 3 metode eficiente!

Italia este, cu siguranță, una dintre țările sud-europene pe care merită să o vizitezi în orice perioadă a anului. Ar mai putea fi numită și țara-poezie, datorită peisajelor sale pitorești, dar și datorită poveștilor de iubire pe care le ocrotește: de la „Romeo și Julieta”, până la poveștile de dragoste pe care le regăsim în filmele contemporane, așa cum este binecunoscutul „Letters to Juliet”. Până și limba italiană, atât de melodioasă, îți încântă auzul ori de câte ori asculți o piesă veche, poate de Andrea Bocelli sau poate de Luciano Pavarotti. Deja ai început să prinzi, din zbor, câteva cuvinte și expresii și iei tot mai în serios ideea de a învăța limba, mai ales că o vacanță în Italia se află pe wishlist-ul tău din viitorul apropiat.

Avantajul este că italiana, ca și româna, este o limbă de origine latină, ceea ce înseamnă că procesul de învățare va fi unul mult mai simplu decât în cazul limbii germane, spre exemplu. În plus, există o serie de tips & tricks care te vor ajuta să înveți italiana mai repede. Iată, așadar, 3 dintre acestea:


Îmbogățește-ți vocabularul

Sau, altfel spus, devino un explorator al cuvintelor, pe care să le aduni meticulos într-un caiet și pe care, ulterior, să le traduci cu ajutorul unui dicționar italian-român. Notează toate cuvintele care îți gâdilă auzul: pe cele pe care le descoperi în filme, în cărți sau în melodiile pe care le tot asculți în ultima vreme. 

Analizează care sunt cele mai frecvente expresii pe care le folosești în limba română și caută echivalentul lor în italiană. De asemenea, poți crea o listă cu termenii și expresiile care ți-ar fi de folos când vizitezi Italia. În acest caz, un ghid de conversație român-italian ar fi binevenit. 


Cunoaște cultura țării

Istoria, geografia, obiectivele turistice, arta, gastronomia - iată doar câteva dintre componentele esențiale care alcătuiesc modelul cultural al oricărei țări și cu care ai ocazia să intri în contact încă de dinainte de a vizita Italia. Urmărește filmulețe despre acestea, în limba italiană - astfel, șansele de a-ți îmbogăți vocabularul, dar și de a prinde puțin câte puțin din accent și intonație cresc în mod semnificativ. Caută articole online care vizează cultura italiană, încearcă să traduci cuvintele pe care simți că le înțelegi, căci, așa cum am mai spus, asemănările dintre română și italiană sunt mai numeroase decât ai crede. Atenție, însă: este recomandat să începi cu materiale cu un nivel de dificultate accesibil, pentru că, în etapa inițială, este suficient să înveți lucrurile de bază. De-abia după ce mai prinzi experiență, îți poți face curaj să te avânți în provocări mai serioase, așa cum sunt regulile gramaticale, topica, dar și aspectele fine ale limbii.


Exersează zilnic

„Exercițiul e mama învățăturii” este un principiu care se aplică, și încă foarte bine, în cazul învățării unei limbi străine. De aceea, este esențial să intri în contact cu italiana în fiecare zi, sub orice formă. De exemplu, poți exersa vorbind cu un prieten care cunoaște limba sau care, la fel ca și tine, este începător. Uită-te la filme în italiană - inițial, cu subtitrare, iar după ce prinzi curaj și te simți pregătit să treci la nivelul următor, fără. Ascultă muzică și încearcă să înțelegi versurile - le poți scrie pe o foaie, iar în felul acesta descoperi și regulile de scriere. Și folosirea aplicațiilor online este utilă, mai ales că multe dintre acestea sunt special concepute pentru începători și au un caracter interactiv, conținând o mulțime de exerciții. Citește în italiană - chiar dacă nu înțelegi cuvânt cu cuvânt și ai unele dificultăți de pronunție, lectura te va ajuta să te familiarizezi cu limba. 


Folosind aceste trucuri în viața de zi cu zi, vei transforma procesul de învățare într-o călătorie în universul limbii italiene, încă de dinainte de a vizita țara. Și nici măcar nu vei avea nevoie de avion de data aceasta: va fi suficient „motorul” curiozității tale!