3 lecții esențiale pe care le înveți din cărțile de dezvoltare personală

Fericirea, succesul personal, relațiile armonioase - iată doar câteva dintre temele principale care se regăsesc în cărțile de dezvoltare personală. Acest tip de literatură a devenit, în ultimii ani, un centru de interes pentru numeroși cititori care caută să descopere mai multe despre felul în care funcționează lumea și care, totodată, își doresc să se cunoască în profunzime. Până la urmă, esența vieții este să găsim fericirea, iar pentru a fi cu adevărat fericiți, este necesar să învățăm cum să fim în echilibru în primul rând cu noi înșine, și apoi cu oamenii care ne înconjoară. Astfel, din ce în ce mai multe persoane au conștientizat importanța echilibrului personal și, de aceea, apelează la o serie de activități care le ajută să evolueze, printre care lectura, vizionarea filmelor, participarea la workshopuri și conferințe din domeniu.

Fie că ești un cititor experimentat al acestei categorii, fie că ești aici pentru că încă te familiarizezi cu acest gen de literatură, în articolul de astăzi îți vom prezenta 3 lecții esențiale pe care ți le vei însuși citind cărți de dezvoltare personală. Atenție, însă: cum numărul lor crește în mod constant, este important să știi să selectezi doar acele texte scrise de profesioniști ai domeniului. Poți afla care sunt cele mai recomandate cărți de dezvoltare personală, pentru a fi convins că înveți lucrurile ce-ți vor fi de mare ajutor în viața de zi cu zi:


Ești responsabil de fericirea ta 

Deși nu ne dăm întotdeauna seama, mulți dintre noi tindem să căutăm fericirea în exterior. Credem că există ceva sau cineva dator să ne facă să ne simțim împliniți. În realitate, însă, fericirea vine din interior, din noi înșine. Hai să încercăm un mic exercițiu: imaginează-ți că fericirea ta funcționează pe bază de combustibil. Acest combustibil sunt chiar gândurile și ideile tale.

Citind cărțile de dezvoltare personală potrivite nevoilor tale, vei învăța care sunt „secretele” pentru a avea o viață fericită: puterea de a te bucura de lucrurile aparent mărunte, buna autocunoaștere și acceptarea sinelui, eliminarea obiceiurilor toxice. 


Este important să te împrietenești cu tine

Prima lecție se leagă, fără doar și poate, de o alta: relația pe care o ai cu tine. De aceea, este esențial să te cunoști, să te înțelegi și să te accepți, atât cu lucrurile frumoase care se regăsesc înlăuntrul tău, cât și cu acele imperfecțiuni care, trebuie să recunoști, e posibil să fie, unele dintre ele, doar în mintea ta. Amintește-ți că tu ești persoana cu care petreci cel mai mult timp pe tot parcursul vieții. Dacă te vei judeca aspru pentru fiecare greșeală, mai mică sau mai mare, pe care o faci și nu te vei simți bine tu cu tine, șansele de a fi fericit tind spre zero. 

Vom fi sinceri cu tine: călătoria către sine este una lungă și de multe ori anevoioasă, pentru că apar provocări la tot pasul. Dar merită. Merită să o parcurgi, căci la capătul ei vei putea fi, în sfârșit, în armonie cu tine însuți (însăți). 

Incluzând lectura cărților de dezvoltare personală printre obiceiurile tale, nu doar că îți vei însuși această lecție, dar vei descoperi și cum te poți apropia de targetul tău: legarea uneia dintre cele mai importante relații de prietenii.


Succesul depinde de obiceiurile tale

Atâția oameni, atâtea interpretări diferite ale succesului: unii asociază succesul cu fericirea, alții cu profesia la care au visat încă din copilărie; pentru unii, succesul este imaginea familiei împlinite, în timp ce pentru alții, a avea succes înseamnă a avea o situație financiară ridicată. 

Fie că definiția ta despre succes se regăsește printre acestea, fie că pentru tine succesul înseamnă cu totul altceva, în cărțile de dezvoltare personală vei descoperi că există o strânsă legătură între succes și obiceiurile tale. De exemplu, dacă visezi să câștigi într-o bună zi bani dintr-o activitate care îți place, este esențial să dedici timp încă de acum pasiunii tale și să exersezi cât mai des. Astfel, ai mari șanse să atingi un asemenea nivel de performanță în viitor, care îți va permite, la un moment dat, să câștigi bani din activitatea pe care o desfășori. 


Cărțile de dezvoltare personală nu te vor face imediat fericit și nici nu-ți vor garanta că vei obține succesul în doar câteva zile. În cărțile de dezvoltare personală potrivite nevoilor tale, însă, vei descoperi acele „secrete”, acele lecții esențiale care te vor ajuta să parcurgi călătoria către fericire, către echilibrul interior, dar și către succes mai ușor. Ele îți vor fi prieteni de nădejde pe tot parcursul drumului.