Cum să transformi izolarea socială în autocunoaștere și dezvoltare personală!

Suportul social este un factor important în menținerea echilbrului afectiv. Situația nouă în care ne aflăm în aceste zile, aduce pe lângă nesiguranță și schimbări importanta de obiceiuri, o izolare impusă sau auto-impusă față de comunitatea în care ne desfășurăm în mod obișnuit zilele.

Profesorul și psihoterapeutul Mircea Miclea ne liniștește: ”Singurătatea se contracarează cu bogăția sufletului. Să ai un proiect personal, să ai o colecție de tabieturi, să ai hobby-uri pe care să le poți practica singur, să te uiți la cerul înstelat, să te bucuri de o carte bună, de un vin bun sau de Natură (Deus sive natura, zicea Spinoza!). Oamenii care au un suflet bogat sunt ca planetele: gravitează în jurul unui soare, dar gravitează și în jurul axei proprii. Singurătatea e rea doar pentru oamenii-satelit, nu și pentru oamenii-planetă. Dacă ajungem să trăim rotindu-ne nu numai în jurul celorlalți semnificativi, ci și în jurul propriei noastre axe, singurătatea nu e o amenințare, ci un minunat prilej de dezvoltare personală.”

Pare simplu, însă nu este de la sine înțeles! Pentru a reuși să transformăm această perioadă de izolare într-un proiect de cunoaștere de sine, avem nevoie de un mindset diferit. este necesar să schimbăm acele gânduri dezadaptative într-unele funcționale. Iată câteva exemple:

Sunt blocat în casă!

Am o șansă extraordinară să fiu sănătos, să stau în casa mea și să pot petrece mai mult timp alături de familie sau de cei dragi.

O să mă îmbolnăvesc!

Dacă mă autoizolez și mă spăl des pe mâini, șansele să mă îmbolnăvesc sunt minime.

O să rămân fără provizii!

Mi-am făcut un stoc decent și am să consum produsele responsabil, am tot ce îmi trebuie pentru moment.

Totul se închide în jur!

Cele mai importante centre medicale, farmacii sau magazine de alimente rămân deschise permanent.

E prea multă incertitudine, mă panichez

Deși nu pot controla cum va evolua situația, pot să îmi controlez propriile acțiuni. Pot face exerciții de respirație, yoga, exerciții de relaxare, să îi sun pe cei dragi, să dorm bine și profund, să mă hrănesc sănătos, să descopăr bucuria unui hobby.